Hoe houd je je huid gezond?

Posted: december 8, 2016 By: Comment: 1
Soms lijkt het wel alsof we gebombardeerd worden met berichten over hoe we onze huid moeten verzorgen, bijna vanaf het moment dat we geboren zijn (zoals ‘de wonderen van cacaobotercrème voor de babyhuid’).schermafbeelding-2016-12-08-om-19-27-07

 

Beautytijdschriften en cosmeticaproducenten lijken ervan uit te gaan dat iedereen elke dag zorgvuldig aan het reinigen, tonen en hydrateren is, en ook nog begrijpt waar al die wondermiddelen goed voor zijn.

Voor alle zekerheid, hier zijn enkele definities van veelgebruikte termen, en waarom het belangrijk kan zijn:

Reinigen – ‘wassen’

Onze moeders leerden ons onze gezichten te wassen, maar zeep, warm water en een ruwe handdoek zijn niet bepaald goed voor de huid.

Dermatologen en schoonheidsspecialisten raden mild wassen aan, een of twee keer per dag. Nadat make-up en vuil dat de poriën kan verstoppen is verwijderd, krijgt de talg in onze huid de kans om op een natuurlijke manier te reinigen en te vereffenen.

Verruil die ruwe handdoek voor een zachte peeling, al is het maar een keer per week. Het is een vriendelijkere manier om dode huidcellen te helpen verwijderen en kan voorkomen dat verstopte poriën puistjes worden.

Tonen – ‘versterken of verstevigen’

Toners waren vroeger reinigers. Ze bevatten vaak alcohol voor dat extra schone, strakke gevoel. Tegenwoordig zien we in dat deze toners de natuurlijke oliën aantasten en de huid beschadigen.

Nu is toning de tweede fase bij het reiningen, de laatste restjes vuil worden verwijderd en ze verzachten de huid. Mensen die zich met gezondheid en huidverzorging bezighouden zijn enthousiast over deze tweetraps reiniging. Dus gebruik de toner vooral – maar voorzichtig.

Hydrateren – ‘breng vocht aan’

Zon, koud weer en centrale verwarming kunnen de huid droog doen aanvoelen. Kan een vochtinbrengende crème echt je huid weer hydrateren?

Hydrateren (het toevoegen van water) staat volop in de belangstelling, of dat nu het drinken van twee liter water per dag is of kokoswater na het sporten. Medisch advies is gewoon om water te drinken als je dorst hebt. Alleen als we echt uitgedroogd zijn begint onze huid eronder te lijden. De rest van de tijd is een vochtinbrengende crème voldoende.

Vochtinbrengende crèmes bevatten ingrediënten die water in onze huid aantrekken en vasthouden en oliën die irritatie kunnen helpen verminderen en die jeugdige uitstraling stimuleren. Artsen bevestigen dat ze effectief zijn om de huid zacht en soepel te houden, maar er zijn weinig harde bewijzen voor verdergaande claims die ook wel gemaakt worden.

Wat betreft dag- of nachtcrèmes, dagcrèmes zijn lichter en beschermen de huid onder make-up. Nachtcrèmes zijn rijker en helpen de huid zich te herstellen.

Het lijkt erop dat deze producten ons kunnen helpen er langer jonger uit ze zien en ons beter te voelen. Misschien moeten we gewoon huidverzorging zien als een onderdeel van gezond leven. Het is algemeen bekend dat stoppen met roken en alcohol, meer slapen en sporten net zo goed kunnen zijn voor onze huid als voor onze mentale en fysieke gezondheid.

En het is gemakkelijker dan ooit tevoren om te controleren of de producten die we kiezen om ons verder te helpen geen onbedoelde schade veroorzaken. Let op huidverzorging die is:

Veilig voor onze gezondheid en ons milieu

Als we bewust onze voeding en kleding kiezen omdat ze geproduceerd zijn met zorg voor de wereld waarin we leven, dan willen we ook dat onze huidverzorgingsproducten meer organische, natuurlijke ingrediënten bevatten.

Natuurlijke en biologische huidverzorging gaat niet alleen over welke ingrediënten er WEL inzitten. Vaak worden er geen schadelijke synthetische chemicaliën gebruikt zoals parabenen, formaldehyde en ftalaten, waarvan is aangetoond dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken. Veel producenten geven dus een lijst van de slechte stoffen die ze niet gebruiken. Maar controleer de ingrediënten altijd op nog steeds eventuele giftige stoffen, evenals het percentage van natuurlijke en biologische ingrediënten.

De meest betrouwbare manier om er zeker van te zijn dat huidverzorgingsproducten echt biologisch zijn is te checken voor de onafhankelijke certificering van COSMOS (COSmetic Organic Standard) of een soortgelijke organisatie zoals de Soil Association, Ecocert of IONC. Kijk ook naar websites van bedrijven die zoveel mogelijk duurzaam en verantwoord te werk gaan tijdens het hele productieproces.

Goed voor de huid

Luchtverontreiniging, zonlicht en roken dragen allemaal bij aan de productie van instabiele moleculen, ofwel vrije radicalen. We zien wat ze teweeg brengen wanneer plastic afbreekt, metaal roest, fruit bruin wordt en wanneer de huid ouder wordt, zoals met rimpels.

Om ons lichaam te verdedigen tegen de schade die vrije radicalen kunnen veroorzaken hebben we antioxidanten nodig. Hoewel antioxidanten van nature aanwezig zijn, kan huidverzorging met antioxidanten de huid helpen zichzelf te beschermen. Let in de productbeschrijvingen op antioxidanten zoals vitamine C, gingko, vitamine E en resveratrol.

Diervriendelijk

Oceaan- en zoetwaterdieren kunnen lijden door de plastic microbolletjes die in sommige exfoliators en scrubs zitten en die niet door de waterzuivering kunnen worden opgepikt. Nederland heeft het voortouw genomen om fabrikanten te vragen ze te verwijderen, en andere landen doen het nu ook.

Kies daarom natuurlijke exfoliators zoals gemalen zaden of noten, organische havermout of zeezout. En vergeet niet, sinds 2013 mogen er geen cosmetische producten in Europa worden verkocht die op dieren zijn getest of die ingrediënten bevatten die op dieren getest zijn.

Zolang we zorgvuldig gekozen natuurlijke en pure producten gebruiken in onze dagelijkse routine van reinigen, tonen en hydrateren, en dit combineren met actief blijven, goed eten en een positieve levenshouding, kan dit allemaal ons echt een gezondere huid geven. En met wat meer nadenken en een beetje onderzoek zorgen we er bovendien voor dat we onze wereld nog gezonder houden ook.

AUTHOR

wouter

All stories by: wouter

Comment

  1. That’s really thinnikg out of the box. Thanks!