De Bowen therapie

is een zachte manuele behandeltechniek die zich richt op de mens als geheel en zeer breed inzetbaar is.
Het is geschikt voor alle leeftijden en kent geen echte contra indicaties.
De therapeut werkt op de bindweefselstructuren van het lichaam door op specifieke plaatsen kleine, zachte rolbewegingen te maken met duimen of vingers.

Deze rolbewegingen

brengen via het bindweefsel en het zenuwstelsel een keten van reacties op gang in de diverse systemen van het lichaam en sporen het lichaam aan om oplossingen te vinden op weg naar een optimaal evenwicht van functioneren.

De Bowen therapie heeft daarmee duidelijk een minder sturend karakter dan de meeste lichaamsgerichte therapieën; in plaats van dat het lichaam zich aan een manipulatie moet aanpassen is een Bowen move meer een uitnodiging aan het lichaam om te bepalen welke aanpassing er op dat moment nodig is.

Dat dit mogelijk is komt door het feit dat het bindweefsel in het lichaam als een levend web alles met elkaar verbind en omgeeft. Zo ligt het bindweefsel bijvoorbeeld om de organen, bloedvaten, zenuwen, het lymfe systeem, in en om de spieren en vormt het de kapsels en banden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een essentiële rol speelt in de informatieoverdracht tussen het lichaam en het centraal zenuwstelsel.

Ook is het grotendeels verantwoordelijk voor de krachtoverbrenging bij houding en beweging.
Los van de spieren kan het bindweefsel zelf ook aanspannen en ontspannen.
Dat aanspannen is meestal een natuurlijke beschermingsreactie die na verloop van tijd door het lichaam zelf weer gecorrigeerd wordt.

Als het niet lukt om weer te ontspannen leidt dit tot klachten op de plek van de spanning zelf of, vanwege de onderlinge verbindingen, elders in het lichaam. Door de Bowen therapie normaliseert de spanning in het bindweefsel en dit is niet alleen merkbaar in functioneren van het bewegingsapparaat maar blijkt ook effect te hebben op organen, het immuunsysteem, spijsvertering, ademhaling en hormoonhuishouding.

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten tot een uur.
Een ander kenmerk van een Bowen behandeling is dat de therapeut na een aantal rolbewegingen de cliënt een korte periode met rust laat zodat het lichaam de kans krijgt reacties te verwerken. Indien gewenst kan de Bowen therapie door dunne kleding heen worden toegepast.

De Bowen therapie blijkt bij een zeer breed scala van klachten en aandoeningen inzetbaar, hier een greep uit een aantal aandoeningen waarbij de Bowen therapie effectief is gebleken:
– rug, nekpijn
– schouder, armklachten/frozen shoulder
– tenniselleboog , RSI ( CANS )
– hoofdpijn, migraine
– whiplash
– sportblessures
– bekken-, SI-klachten ( ook bij zwangerschap)
– houdingsproblemen
– enkel-, knie-, voetproblemen
– restless legs
– lymfe oedeem
– PMS
– darmklachten
– fibromyalgie
– artrose, reuma
– allergieën, hooikoorts
– astma, ademhalingsproblemen
– huil babys
– slaapproblemen
– chronische vermoeidheid
– burn- out
– stress en overbelasting

NB: de Bowen therapie dient niet te worden gebruikt ter vervanging van medisch advies of medische behandeling.
Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

 Er zijn verzekeraars die deze behandelvorm vergoeden, mits u aanvullend verzekerd bent. Voor een overzicht kunt u hier kijken. Uw behandeling betaalt u bij Sawadee, u krijgt een factuur gemaild die u in kunt dienen bij uw verzekering.

Mocht u vragen hebben over de vergoeding, of de hoogte van de vergoeding, neem dan contact op met uw verzekering. U kunt dan aangeven dat het om een Bowen behandeling gaat en dat de therapeut lid is van de NVST.

terug naar Homepagine