Dry-needling, wat is dat nu eigenlijk?

Posted: november 7, 2016 By: Comment: 0

acupuncture-1698832__340Een van de behandelingen die Sawadee Massage en Spa gegeven wordt is Dry Needling. Maar wat is dit nu eigenlijk?

 

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is gericht op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten en is een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling

Met Dry Needling worden triggerpoints ( spierverhardingen) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

 

Wat is het verschil tussen Dry Needling en acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden.

Dry Needling richt zich op spierverhardingen. Het effect wordt verklaard op basis van fysiologie en biochemische processen.

 

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint of spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’)in een spier. Deze kan lokaal (druk)pijn geven, maar ook gevoeld worden op andere plaatsen in het lichaam.

 

Welke klachten kunnen er ontstaan?
 • Lokale pijn in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag

 

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?
 • Door een trauma of verkeerde beweging
 • Door langdurig eenzijdige houding
 • Langdurige overbelasting, vaak gevoeld in de nek-arm ( RSI)
 • Overbelasting bij sporters
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • Slaaptekort

 

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

 

Wat doet een fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst  een intake gesprek afnemen en door middel van onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden

In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

 

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen.

AUTHOR

wouter

All stories by: wouter