Is soja gezond?

Posted: februari 13, 2016 By: Comment: 1

 

 

images-4

In onze praktijk krijgen we vaak de vraag of soja gezond vooe ons is. Er zijn tegenwoordig veel mensen die een intolerantie voor melkproducten hebben of geen dierlijke producten willen consumeren en grijpen dan naar het populaire alternatief soja. Maar is soja wel zo gezond?

In advertenties worden vooral de voordelen van het gebruik van soja benadrukt: Het zou eiwitrijk zijn en er zouden goede vertzuren, zoals omega-3 in zitten.

Zeker is dat soja flink gepromoot in advertentiecampagnes.

In dit artikel zullen we zowel de voordelen als de nadelen van het gebruik van soja toelichten..

 

Voordelen van soja

Goede bron lecithine

Het vetzuur lecithine scherpt het brein, omdat deze stof een voorloper is van de neurotransmitter fosfatidylcholine, wat het geheugen verbetert. In principe maakt het lichaam zelf deze stof aan, dus is suppletie niet nodig.

Bevat de essentiële aminozuren

Soja is eiwitrijk en deze goede kwaliteit van eiwitten kan een goede aanvulling zijn voor vegetariërs en veganisten.

Rijk aan magnesium

Soja bevat relatief veel magnesium. Magnesium werkt stress velagend en spierontspannend.

Beschermt tegen kanker

Onderzoek leert ons dat soja kan beschermen tegen onder meer vormen van borstkanker, dikke-darmkanker en prostaat kanker.

Minder menopauze klachten

Soja bevat fyto-oestrogenen. Bij vrouwen in de overgang kan soja helpen de oestrogeenwaarden in het bloed hoger te houden waardoor klachten als nachtzweten en opvliegers verminderen.

 

images-7

Nadelen van Soja

Fytinezuur

Fytaten zorgen ervoor dat een boon of zaad niet zomaar ontkiemt door de werking van sommige mineralen te blokkeren. In je lichaam onttrekken fytaten mineralen uit je lichaam. Het is dus zaak dit niet op dagelijkse basis in te nemen. Fytinezuur kan ook als een anti-oxidant werken, dus is niet alleen maar slecht.

Combinatie eiwit-koolhydraten

Soja bevat 50% koolhydraten en 20% eiwitten.

Deze combinatie maakt het lastig te verteren. Er zitten dan wel alle essentiële eiwitten in, maar toch kent soja niet een ideaal eiwitprofiel en dient daarom gecombineerd te worden met andere eiwitbronnen voor een optimaal resultaat.

Oestrogenen

De fyto-oestrogenen mogen dan een nuttige rol hebben bij vrouwen in de overgang, voor mannen en vruchtbare vrouwen verstoren fyto-oestrogenen de hormonale werking. Mannen kunnen hier onvruchtbaar van worden en dat is ook het doel van de plant: zichzelf beschermen tegen een andere soort, de mens.

Omega-6

In soja zitten inderdaad de nodige omega-3 vetzuren, maar helaas ook erg veel omega-6. Een teveel aan omega-6 zorgt voor ontstekingen in het lichaam. Heel veel westerse ziekten zijn ontstekingsziekten.

Mangaan

Soja bevat hoge concentraties van het sporenelement mangaan. Een lage dosis mangaan is belangrijk voor het lichaam, maar het gehalte in soja is bij veel gebruik te hoog. Soja bevat bijna tweehonderd maal zoveel mangaan dan in moedermelk is te vinden.

Genetisch gemanipuleerd

Ontzettend veel soja wordt genetisch gemanipuleerd. Kies echt voor biologische soja om er zeker van te zijn dat je goed zit. Een nadeel is dat de dieren ook vaak gevoed worden met GM soja en we via de dieren alsnog GM soja binnenkrijgen. Kies daarom ook voor biologisch vlees.

Regenwouden

Er worden enorme hoeveelheden oerbossen gekapt om aan de vraag naar soja te kunnen voldoen. Dit is niet alleen voor menselijke consumptie, ook voor dierlijke.

images-3

De praktijk

Ik zelf neem wel af en toe soja, maar dan de gefermenteerde vorm : tempe, tamari of miso. De gefermenteerde sojaproducten kunnen beter door onze darmen verteerd worden, omdat ze al voorverteerd zijn door becterien.

Overigens is soja één van de vier goedkope basisgrondstoffen die door de industrie buitensporig veel en ongemerkt in ons eten worden verwerkt. Let dus op dat u er niet teveel van binnenkrijgt.

Mijn advies, en dit geldt voor elk voedsel: Kies voor natuurlijk, onbewerkt voedsel, het liefs biologisch en uit het seizoen en de streek. Uiteraard kunt u soja eten, maar eet het met mate.

 

 

AUTHOR

birgit

All stories by: birgit