De gewoontes van gelukkige mensen

Posted: december 8, 2016 By: Comment: 1
Gelukkig zijn is niet alleen maar een stemming, het is een gemoedstoestand die onze kijk op het leven bepaalt en een bewezen positief effect heeft op onze geestelijke en lichamelijk gezondheid. marguerite-74886__340

We kunnen natuurlijk achterover leunen en wachten tot het geluk onze kant op komt, maar het leven is zelden zo eenvoudig. We moeten er proactief naar op zoek gaan.

Het is belangrijk om in te zien dat het niet een ‘heilige zoektocht’ is of datu uw leven drastisch moet veranderen. ’s Ochtends wakker worden en zeggen, “vanaf vandaag ben ik een ander mens”, werkt niet; u stelt uzelf dan alleen een onrealistisch doel en het resultaat is dus altijd teleurstellend.

Wat we wel kunnen doen is de essentie van geluk te onderzoeken door te kijken naar de gewoontes van gelukkige mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zichzelf omschrijven als gelukkig, gewoontes hebben die bevorderlijk zijn voor zowel hun ervaring als hun perceptie van geluk. Kleine dagelijkse stappen en routines die maar weinig inzet vereisen kunnen samen, langzaam maar zeker, iemands kijk op het levenveranderen. Hier is een selectie van een aantal gewoontes die kenmerkend zijn voor gelukkige mensen.

Koester hechte relaties

We beginnen met iets dat voor de hand ligt: uit talrijke onderzoeken blijkt dat hechte relaties met vrienden en/of familie van groot belang zijn voor hoe gelukkig we ons voelen.

Zonder deze banden ontbreekt het ons aan steun, samenwerking en gezelschap. Op zijn minst is het leven zonder vrienden en familie te zien, spreken of hobby’s mee te delen, saai en vervelend. Maar ernstiger is dat gebrek aan contact op de lange termijn kan leiden tot eenzaamheid, en dat heeft weer negatieve consequenties voor onze gezondheid.

Sommige mensen maken van nature makkelijk contact en hebben veel vrienden. Voor anderen is het sluiten van vriendschappen wat lastiger. Maar het draait niet alleen om het sluiten van nieuwe vriendschappen, het gaat ook om het onderhouden en koesteren van de relaties die u al hebt.

Uit onderzoek blijkt dat kwaliteit in vriendschappen belangrijker is dan kwantiteit. Een handvol goede vrienden geeft meer voldoening dan het onderhouden van veel oppervlakkige vriendschappen. Het koesteren van vriendschappen gaat echter niet vanzelf en moet van beide kanten komen. Houd contact met elkaar, ook als u het allebei druk hebt, en u zult een band cvoor het leven houden, de basis van wederzijds geluk en vriendschap.

Dagelijkse stappen

Gelukkige mensen maken het beste van elke dag door kleine ‘overwinningen’ te vieren. De meeste mensen verplichten zichzelf tot grote doelen of mijlpalen te volbrengen, maar vergeten daarbij de kleine stappen in hun groei te zien. Het hoeft geen enorme prestatie te zijn, maar kleine dingen die u kunt doen en waarop u trots kunt zijn.

Het versturen van die lange e-mail, het ophangen van die plank, eindelijk die kamer eens opruimen; het zijn de kleine dagelijkse prestaties die gemakkelijk verloren kunnen gaan in het grotere plaatje van het leven, dus overweeg om elke prestatie vast te leggen. Dit kunt u doen in de vorm van een dagboek – één zin per dag is genoeg, of misschien zelfs een blog. Als u uw prestaties bijhoudt, kunt u terugkijken en zien hoeveel u eigenlijk bereikt hebt. Het maakt elke kleine overwinning waardevol en geeft u dat belangrijke gevoel van een positief momentum.

Blijf bezig, maar geniet van wat u doet

Er is een fijne lijn tussen lekker bezig zijn en gehaast uw bezigheden uitvoeren. Het laatste is niet ideaal, zeker niet omdat teveel stress slecht is voor uw geestelijke, lichamelijke en emotionele gezondheid. Hetzelfde geldt voor mensen die passief zijn, die te weinig of niets onder handen hebben. Zij kunnen het gevoel krijgen dat ze helemaal niets bijdragen aan hun eigen leven of dat van anderen.

Maar uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn, de juiste balans hebben weten te vinden. Ze zijn lekker bezig, maar niet overwerkt. Ze hebben een doel in hun leven, proberen dingen te bereiken en genieten ervan lekker bezig te zijn.

Besteed aandacht aan wat er gedaan moet worden en leer om te prioriteren: wat is essentieel en wat kan wachten. Op die manier voorkomt u dat u zich overbelast en over de kop werkt. Als er taken zijn die veel tijd en energie vragen, maar die in uw ogen geen voldoening opleveren, neem dan wat afstand en bekijk het eens objectief. Waarom geeft het geen voldoening? Kunt u het anders benaderen? Soms kan het stellen van dit soort vragen hernieuwde energie geven en u helpen uw tijd het beste te bestedenh.

Werk aan uw zelfvertrouwen

Het is begrijpelijk dat een ongelukkig gevoel hand-in-hand gaat met een gebrek aan zelfvertrouwen. De kuilen en valstrikken van het leven kunnen uw zelfvertrouwen en zelfbeeld een flinke dreun geven, waardoor u zich down en moedeloos voelt.

Als uw zelfvertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen is het niet eenvoudig maar zeker de moeite waard het weer op te bouwen. Het is goed om uzelf te vertellen dat uw geluk door niemand anders wordt bepaald dan door uzelf,dat het niet afhankelijk is van externe omstandigheden of de mening van anderen. Als u anderen wel de controle geeft over hoe u zich voelt, kan dat leiden tot introversie, verlegenheid en gebrek aan zelfvertrouwen.

Het is niet eenvoudig om uw zelf-waardering te koppelen aan uw eigen inzichten in plaats van wat er om u heen gebeurt, maar het is de moeite meer dan waard. Heb vertrouwen in uw eigen denkbeelden en overtuigingen, zie hun waarde in, en, zoals eerder beschreven, sta stil bij wat u wél bereikt hebt, elke dag weer – niemand kan dat van u afnemen.

Waardeer ervaringen

Het valt niet te ontkennen, we leven in een materialistische wereld. Mensen hechten veel te veel waarde aan dingen die ze kunnen kopen. Maar zoals het spreekwoord al zegt: geld maakt niet gelukkig.

Waar gelukkige mensen wel goed bij gedijen, zijn ervaringen, iets meemaken. Ze staan vaak open voor nieuwe dingen, zijn niet bang om gecalculeerde risico’s te nemen en genieten ervan te leren.

En als het erop aankomt hoe u uw hardverdiende geld uitgeeft, overweeg dan eens wat u kunt ‘doen’ in plaats van wat u kunt ‘kopen’. Het kan iets totaal nieuws zijn (of zelfs iets geks), maar het kan ook iets eenvoudigs zijn, zoals een vriend of vriendin die u al een tijd niet meer hebt gezien, uitnodigen voor een etentje. Waar het om draait is dat ‘iets doen’ veel meer gelukkige herinneringen kan opleveren dan ‘iets hebben’.

Zoveel van wat ons gelukkig maakt, komt van herinneringen die we vormen, positieve ervaringen die ons een heel leven bijblijven. Een fysiek ‘ding’ slijt, gaat kapot of eindigt (vaker dan ons lief is) in een la. Skydiving met een vriend(in)? Dat is een herinnering die u net iets langer bij zal blijven…

Leer te geven

Weinig geeft zoveel voldoening als empathie . Of het nu gaat om een invoelende houding jegens vrienden of collega’s of het investeren van uw tijd in liefdadigheids- of vrijwilligerswerk in uw gemeenschap, zorg voor anderen kan positief voor uw gezondheid zijn. Het is gebleken dat het helpen van anderen de zogenaamde ‘feel good’ centra in onze hersenen activeert, omdat we zien dat we anderen gelukkig kunnen maken – en onze problemen en beproevingen kunnen relativeren en in een ander perspectief plaatsen.Aandacht voor vriendelijkheid in uw dagelijkse leven is heel eenvoudig. Spreek met uzelf af dat u elke dag één aardig ding doet, groot of klein, of doe willekeurige vriendelijke dingen voor de mensen om u heen of zelfs totale vreemden. U zult verrast zijn hoe gelukkig het u zal maken!

Wees dankbaar

Mensen twijfelen vaak als ze wordt gevraagd een lijst te maken met de dingen waarvoor ze dankbaar zijn, maar het kan heel positief werken om hier eens bij stil te staan. Schrijf aan het einde van de dag in een dagboek of agenda één ding op waarvoor u dankbaar bent, ets dat die dag gebeurd is of gewoon iets uit uw eigen leven.

Het is een kleine maar belangrijke stap, want als u op deze manier naar uw leven gaat kijken, zult u verbaasd zijn voor hoeveel dingen, groot of klein, u eigenlijk dankbaar bent. En vergeet niet dankbaarheid te uiten. Bedank de mensen die u gedurende de dag helpen. Onderschat niet hoeveel verschil het kan uitmaken als iemand zich gewaardeerd voelt.

Uit onderzoek naar de psychologie van geluk blijkt dat mensen die het goede in hun leven zien en er dankbaar voor zijn, veel minder last hebben van stress en depressie en zich gelukkiger en meer verbonden met hun leven voelen.

Begin nu…

Soms hebben we gewoon stom geluk en zien we dat als een reden om zomaar gelukkig te zijn. Maar waarom zouden we ons verlaten op het lot? Net als met alles is gelukkig zijn een gewoonte en oefening baart kunst. Probeer een paar nieuwe gewoontes of stof een paar oude weer af, en geef uzelf de beste kans op geluk, elke dag weer.

AUTHOR

wouter

All stories by: wouter

Comment

  1. Beste Brigit,

    Wat een leuke blog heb je geschreven! Ik vind mezelf een gelukkig persoon en ik merkte dat ik veel gelijkenissen had met betrekking tot jou blog! Soms als ik me even wat minder prettig voel, denk ik even over de mazzel die ik heb in mijn leven of trakteer ik mijzelf op een massage in Dordrecht(, omdat ik daar woon). Ik ga de rest van de tips ook nog gebruiken om mijzelf een nog gelukkiger mens te prijzen.

    Gelukkige groet,

    Maickel de Ruijter