Sportmassage: Voor of na het sporten?

Posted: november 24, 2016 By: Comment: 1
Sportmassage

is het meest bekend als een massagevorm waarbij de masseur door middel van bepaalde back-pain-1491801__480massagegrepen de spieren laat ontspannen na het sporten of andere lichamelijke inspanning. Hierdoor wordt sneller het herstel van de spieren bewerkstelligd.

Een sportmassage is dan ook een goede manier om blessures te voorkomen.

Niet alleen na het sporten of andere lichamelijke inspanning

is het goed om een sportmassage te ondergaan, ook voor het sporten kan het helpen een sportmassage te nemen om de prestatie te verhogen en blessures te voorkomen. Naast een goede warming up kan een sportmassage hieraan bijdragen omdat de spieren alvast worden opgewarmd, de spieren worden als het ware geactiveerd voordat er wordt begonnen met de lichamelijke inspanning en dit zorgt voor een bl;essure preventieve werking.

Een sportmassage voor het sporten noemen we een stimulerende massage en een sportmassage na het sporten noemen we een sederende massage.

Samenvattend gaat het er bij een sederende massage vooral om de spieren sneller te laten herstellen waardoor eventuele blessures achteraf worden voorkomen terwijl de stimulerende massage blessure preventief en prestatie verhogend werkt en als onderdeel van de warming up kan worden gezien.

Niet alleen mensen die sporten hebben baat bij een sportmassage,  ook mensen die lang in een houding zitten, bijvoorbeeld achter de computer of in de auto, of mensen die een verkeerde houding hebben aangenomen kunnen veel baat hebben bij een sportmassage.

Door bijvoorbeeld een verkeerde houding komt er veel spanning op de spieren waardoor er zogenaamde knopen kunnen ontstaan. Knopen zijn eigenlijk een groepje spiervezels waaruit de spier is opgebouwd dat gelijktijdig aanspant en niet meer vanzelf kan ontspannen.

Hierdoor kunnen afvalstoffen, bijvoorbeeld opgehoopt melkzuur, niet goed worden afgevoerd waardoor er nog meer spanning in de spieren komt.
Een sederende sportmassage kan helpen deze afvalstoffen sneller te verwijderen. Door de massage wordt namelijk de doorbloeding van de spieren bevorderd, er dus meer zuurstof in de spieren. De stofwisseling wordt verbeterd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd waardoor de spanning in de spieren zal afnemen.

Zoals bij bijna alle vormen van massage kan ook sportmassage een geestelijke ontspanning geven wat weer bijdraagt aan het lichamelijke gevoel van ontspanning.

Kortom, sportmassage is eigenlijk voor iedereen geschikt.

Wel zijn er een aantal contra-indicaties waar de sportmasseur van op de hoogte moet zijn. Zo zal de sportmasseur geen massage geven vlak na een spierscheur of bij open wonden of koorts. Sportmassage wordt namelijk uitgevoerd op een gezond lichaam.

Daarom is het altijd belangrijk dat de masseur een anamnese (soort intake gesprek) voorafgaand aan de massage afneemt.

AUTHOR

wouter

All stories by: wouter

Comment

  1. Manon Blok

    Erg mooie en duidelijke info over alles wat Sawadee heeft te bieden.